Legendaarinen suomalainen näyttelijä Anneli Sauli, jonka ura ulottui seitsemälle vuosikymmenelle, menehtyi 15. maaliskuuta 2022 illalla helsinkiläisessä hoivakodissa. Hänen tyttärensä Johanna Lahtela vahvisti uutisen seuraavana päivänä Ilta‑Sanomille ja Ylelle. Sauli oli kuollessaan 89-vuotias.
Se, mikä tekee hänen poismenonsa ympärillä olevasta tarinasta erityisen arkaluontoisen, on se, että virallisten ilmoitusten jälkeenkään tarkkaa kuolinsyytä ei ole julkisesti kerrottu.
Suomalaiset tiedotusvälineet, kuten Ilta‑Sanomat, Yle ja Helsingin Sanomat, kertoivat hänen kuolinpäivänsä ja -paikkansa, mutta eivät antaneet lisätietoja mahdollisesta sairaudesta tai vaivasta, joka olisi voinut johtaa hänen menehtymiseensä.
Perhelähteet ja läheiset ystävät mainitsivat kuitenkin, että hänen viimeisinä päivinäänsä hän kamppaili korkean kuumeen ja muiden terveysongelmien kanssa, jotka saattoivat vaikuttaa hänen poismenoon.
Vuoden 2016 haastattelussa Ilta‑Sanomille Sauli puhui terveydestään yleisesti ja sanoi:
”Olen aina uskonut aktiivisena pysymiseen, päivittäiseen kävelyyn, lukemiseen ja uteliaisuuden säilyttämiseen. Se pitää elossa.”
Nuo sanat heijastivat hänen energistä luonnettaan vielä myöhemmälläkin iällä. Mutta hänen perheensä ja läheisensä ovat valinneet pitää hänen poismenonsa yksityiskohdat omana tietonaan.
Ohjaaja Saara Cantell, joka teki tiivistä yhteistyötä Saulín kanssa vuoden 2009 elokuvassa Kohtaamisia ja myöhemmin dokumentissa Anneli’s Moment, muisteli häntä koskettavassa kunnianosoituksessa pian hänen kuolemansa jälkeen. Cantell kertoi IS:lle vuonna 2022:
”Annelilla oli uskomaton työmoraali ja elämän kipinä. Vielä viimeisinä vuosinaankin hän pysyi terävänä, hauskana ja täynnä intohimoa taiteeseensa.”
Varmaa on, että Sauli vietti viimeiset vuotensa Helsingissä, lähellä tytärtään ja lapsenlapsiaan. Hän pysyi aktiivisena omalla tavallaan, luki, seurasi taidetta ja nautti perheajasta. Perheenjäseniltä saatujen tietojen mukaan, mukaan lukien hänen tyttärensä lausunto Ylelle, hän nukkui rauhallisesti pois hoivakodissa, jossa hän sai hoitoa.
Tällä hetkellä kuolinsyy pysyy julkisuudelta salassa. Hänen perheensä ei ole jakanut lääketieteellisiä yksityiskohtia, vaan on pyytänyt yksityisyyttä samalla kun hänen elämäntyötään muistellaan. Jäljelle jää kuva vahvasta, uranuurtavasta näyttelijästä, joka antoi suomalaiselle elokuvalle joitakin sen mieleenpainuvimmista rooleista ja joka inspiroi muita aivan loppuun saakka.
Perintö joka elää
Vaikka kuolinsyy on edelleen julkistamatta, hänen merkittävä panoksensa suomalaiseen elokuvaan on hyvin dokumentoitu. Hän esiintyi yli 40 elokuvassa, mukaan lukien Hilja – Maitotyttö (1953) ja Miriam (1957), ja työskenteli teatterilavoilla vuosikymmenten ajan.
Hänen saavutuksensa tunnustettiin useilla kunnianosoituksilla:
– Suomen valtion taidepalkinto (2010)
– Betoni‑Jussi elämäntyöstä (2013)
– Tähti Tähtiraitilla Hyvinkäällä (2022)
Anneli Saulin poismeno päättää yhden aikakauden, mutta hänen työnsä, rohkeutensa ja tienraivaajarooleensa jatkavat uusien sukupolvien inspiroimista.