Tasavallan presidentti Alexander Stubb ilmaisi Iltalehden itsenäisyyspäivän haastattelussa vahvan näkemyksensä siitä, että Venäjä ei todennäköisesti hyökkää Nato-maahan. Stubbin mukaan vaihtoehtoiskustannukset tällaiselle toiminnalle olisivat yksinkertaisesti liian korkeat.
“Ei tässä ole minkään näköistä syytä henkisesti varautua sotaan,”
Stubb
Stubbin mukaan Venäjä pyrkii edelleen rakentamaan vastapainoa lännelle, mutta sen suurvalta-asema on enää vain varjo entisestään. Hän huomautti, että Venäjällä ei ole naapureista ystäviä lukuun ottamatta Valko-Venäjää.
“Keski-Aasian maat eivät tue Venäjää. He pelaavat multivektoraalista ulkopolitiikkaa ja välttävät ajautumasta Venäjän alaisuuteen,”
Stubb
Euroopan turvallisuusrakenne vie aikaa
Presidentti arvioi, että maailmanjärjestys voi löytää paikkansa seuraavan 5–10 vuoden aikana, mutta Euroopan turvallisuusrakenteen vakiintuminen kestää pidempään. Hän kuvasi tilannetta uudeksi rautaesiripuksi, jossa Venäjä ja Valko-Venäjä ovat eristyksissä yli 40 eurooppalaisesta valtiosta.
“Meidän kannattaa tottua Venäjään, joka on eristetty,”
Stubb
Venäjän strategiset tavoitteet
Haastattelussa pohdittiin myös Venäjän pyrkimyksiä Euraasian turvallisuusjärjestelmän ja yhteistyöblokkiensa, kuten BRICS:in, kautta. Stubbin mukaan kyse on ennen kaikkea siitä, että Venäjä yrittää vahvistaa omaa asemaansa vastapainona Yhdysvalloille.
“Venäjän ulkopoliittinen doktriini, Russki mir, antaa sille oikeutuksen puuttua muiden maiden asioihin venäläisen maailman suojelemiseksi,”
Stubb Kuvasi
Tämä asettaa Ukrainan sodan keskiöön, sillä Venäjä ei ole valmis luopumaan Ukrainasta. Stubb painotti, että Ukrainan täytyy voittaa itsenäisyytensä ja itsemääräämisoikeutensa säilyttämiseksi.
Sotilaallisia uhkia Nato-maille?
Vaikka Venäjä käy sotaa Ukrainassa ja harjoittaa hybridisotaa lännessä, Stubb ei usko, että Nato-maita vastaan hyökättäisiin suoraan.
“Nato on valmiimpi kuin koskaan aikaisemmin. En usko, että Venäjä uskaltaisi testata artikla 5:ttä,” hän totesi.
Stubb myös kiitti Suomen Nato-jäsenyyttä ja korosti sen merkitystä maan turvallisuudelle.
Lopuksi presidentti rauhoitteli kansalaisia:
“Henkinen varautuminen kriiseihin ja informaatiosotaan on tärkeää, mutta sodan uhkaan varautuminen ei ole tarpeen.”
[…] Alexander Stubb ei keskity pelkästään fyysiseen kuntoonsa, vaan myös henkiseen hyvinvointiinsa. Hän käyttää aikaa perheen ja ystävien kanssa, lukee paljon ja meditoi säännöllisesti. […]