Waltteri Torikka, syntynyt 16. elokuuta 1984 Tampereella, on noussut yhdeksi Suomen arvostetuimmista baritoni‑oopperalaulajista. Viime vuosina häntä on ylistetty suurista rooleista kuten Don Giovanni, Escamillo ja Amfortas, ja hän jatkaa esiintymistä johtavilla lavoilla niin Suomessa kuin ulkomailla.
Varhaiset vuodet Tampereella
Torikka kasvoi Tampereen Ikurin kaupunginosassa. Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa hän muisteli rakastaneensa musiikkia jo päiväkodissa. Kuusivuotiaana hän aloitti pianonsoiton ja ryhtyi myöhemmin kirjoittamaan omia runojaan ja laulutekstejään.
Lukioaikanaan hän perusti jopa rock‑yhtyeen nimeltä Postiklubi, joka voitti vuonna 2002 kansallisen Rocklyriikkamestaruuden Lapualla. Tämä voitto vei yhtyeen esiintymään Seinäjoen Provinssirockiin.
Opintojen ja kovan työn vuodet
Koulun jälkeen Torikka opiskeli ensin Tampereen konservatoriossa ja pääsi vuonna 2004 Sibelius‑Akatemiaan. Alun perin hän aikoi kirkkomuusikoksi ja soitti urkuja, mutta Lahden varuskuntasoittokunnassa suoritetun varusmiespalveluksen jälkeen hän siirtyi Pekka Kähkösen ohjauksessa oopperalauluun.
Hän valmistui Sibelius‑Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2012 ja jatkoi Tanskan kuninkaalliseen ooppera‑akatemiaan Kööpenhaminassa. Hän opiskeli myös Saksassa arvostetun baritoni Roland Hermannin johdolla.
Yle Radio Suomen podcastissa Torikka sanoi kerran:
”Halusin ymmärtää musiikin jokaisen puolen ennen kuin nousin oopperalavalle. Tie oli pitkä, mutta jokainen askel opetti minulle jotain.”
Läpimurto ja palkinnot
Torikan debyytti tapahtui vuonna 2009 Suomen Kansallisoopperassa Leevi Madetojan Pohjalaisissa. Hänen voimakas äänensä ja karismansa toivat pian miesten sarjan ensimmäisen palkinnon Lappeenrannan laulukilpailuissa vuonna 2010.
Hänelle on myönnetty Martti Talvela ‑palkinto vuonna 2013 ja Pro Musica ‑säätiön Vuoden nuori muusikko ‑nimitys vuonna 2014.
Vuonna 2015 hän tuli tunnetuksi laajemmalle suomalaisyleisölle voitettuaan MTV3:n viihdeohjelman Tähdet, tähdet toisen kauden.
Samana vuonna hän julkaisi debyyttialbuminsa Sydän, joka saavutti platinalevyn ja johti loppuunmyytyyn konserttikiertueeseen.
Kansainväliset esiintymiset
Torikan ura laajeni pian Suomen ulkopuolelle. Hän on esiintynyt Kroatiassa, Saksassa sekä Lontoossa BBC Proms ‑tapahtumassa, jossa hän lauloi Sibeliuksen Kullervon.
Hän on esiintynyt johtavien orkestereiden kanssa, kuten Radion sinfoniaorkesteri, Deutsche Radio Philharmonie ja Camerata Salzburg.
Viimeaikaisia kohokohtia ovat hänen ylistetty debyyttinsä Scarpiana Toscassa Vaasan Oopperassa sekä kehuttu Pingin rooli Turandotissa Savonlinnan Oopperajuhlilla.
Viimeaikaiset konsertit ja projektit
Kaudella 2024–2025 Torikan kalenteri on ollut täynnä. Hän lauloi Belcoren roolin Donizettin L’elisir d’amore ‑oopperassa Jyväskylän Oopperassa ja esiintyi Lahden Sinfoniaorkesterin ja Vaasan kaupunginorkesterin kanssa erikoiskonserteissa.
Hän esiintyi myös Mikkelin kaupunginorkesterin ja Joensuun kaupunginorkesterin kevätgaalakonserteissa tuoden oopperasuosikkeja ja suomalaisia taidelauluja uusille yleisöille.
Kesällä 2025 hän esiintyy Laukon kartanon Amore‑konsertissa sekä Kuhmon Kamarimusiikissa useissa resitaaleissa. Hän palaa myös Ilmajoen Musiikkijuhlille niiden 50‑vuotisjuhlaan.
Levytysura
Waltteri Torikka on myös menestynyt levyttävä taiteilija. Hänen albuminsa osoittavat hänen laajaa skaalaansa:
Sydän (2015, Warner Music Finland) – Platinalevy, debyyttialbumi, joka sisältää klassisen crossoverin kappaleita.
Rakkaus (2016, Warner Music Finland) – Yhteistyö Jyväskylä Sinfonian kanssa, mukana hänen omia sanoituksiaan ja sävellyksiään.
Sininen uni – Rautavaaran lauluja (2017) – Tapio Rautavaaran klassikkolauluja uusissa sovituksissa.
Sydämeni joulu (2018) – Joulualbumi, joka nousi Suomen virallisen albumilistan ykköseksi.
Toivo (2020) – Markus Pajakkalan tuottama levy, jossa suomalaisia klassikoita uudessa muodossa.Songs by Oskar Merikanto (2024, Ondine Records) – Uusin albumi, joka on ehdolla vuoden 2025 Indie Awards Finland ‑palkinnolle ja esittelee rakastettuja suomalaisia taidelauluja.
Taiteellinen johtaminen ja uudet roolit
Esiintymisten ohella Torikka toimii myös Hämeenkyrön Festivaalin taiteellisena johtajana. Kesällä 2023 hän esiintyi Ihmiset suviyössä ‑teoksen ensi‑illassa ja vuonna 2024 hän juhlisti 40‑vuotissyntymäpäiväänsä suuressa konsertissa Olavinlinnan linnassa.
Puhuessaan Klassinen Suomi ‑lehdelle Merikanto‑albumista Torikka sanoi: ”Merikannon musiikki tuntuu kodilta. Halusin tuoda hänen laulunsa tämän päivän yleisölle uusilla väreillä.”
Yksityinen henkilökohtainen elämä
Vaikka Torikka puhuu avoimesti urastaan, hän pitää yksityiselämänsä poissa julkisuudesta. Hän ei ole jakanut tietoja avioliitosta tai perheestä, ja suomalainen media kunnioittaa hänen yksityisyyttään tässä asiassa.
Waltteri Torikan tarina on lahjakkuuden, omistautumisen ja jatkuvan uusien haasteiden etsimisen kertomus.
Ensimmäisistä pianotunneista Tampereella aina ylistettyihin esityksiin suurilla oopperalavoilla ja festivaaleilla hän on rakentanut uran, joka inspiroi yhä sekä suomalaisia että kansainvälisiä kuulijoita.